Zonwerende folie plaatsen kan jij zelf doen. Je kunt dit doen aan de hand van dit stappenplan. Zorg in ieder geval dat het raam echt goed schoon is, want elke oneffenheid heeft consequenties voor de plaatsing en dus voor de kwaliteit van de prestaties van jouw folie.

Een schoon en vetvrij raam

Heb je voor statische folie gekozen, dan is de werkwijze als volgt. Als jouw raam aan de binnenkant helemaal schoon en vetvrij is, dan spuit je de binnenkant met een plantenspuit nat. In de plantenspuit zit water met een klein beetje afwasmiddel. Maak de beschermlaag van de folie een beetje los en breng het aan op het raam. Je doet dat stukje bij beetje en kan bij een foutje de folie nog een beetje goed schuiven doordat het raam nat is. Als je de folie helemaal hebt aangebracht, veeg je de folie strak met een wisser. Je veegt het kozijn ook schoon. Eventuele bobbels verdwijnen met het verdampen van het water dat jij op de ramen gespoten hebt. Het je voor de zelfklevende folie gekozen, dan doe je in de plantenspuit geen afwasmiddel maar alleen maar water. Voor de rest werkt de montage hetzelfde als bij de statische folie.

Andere toepassingen

Wil je slechts een gedeelte van het raam van folie voorzien, dan kan je op de buitenkant van jouw raam met een niet-watervaste stift aftekenen waar je de folie wilt hebben. Dankzij het water dat jij al dan niet met afwasmiddel op het raam spuit, heb je altijd de mogelijkheid om de folie nog een klein beetje te verplaatsen.

Wil jij zelf een figuur uit de folie snijden, doe dit dan voordat je de folie op het raam aanbrengt. Afhankelijk van het figuur en of je het van binnenuit of juist van buitenaf wilt kunnen lezen, kan het zijn dat je het snijden in spiegelbeeld moet doen.