Als je overweegt te gaan beleggen in aandelen maar nog niet zo goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen op de beurs, kun je ervoor kiezen een broker in te schakelen. Een broker is een effectenmakelaar en hij is de tussenpersoon die voor jou aandelen op de beurs koopt en verkoopt. Er zijn veel brokers actief op de aandelenmarkt en het is niet altijd makkelijk om de persoon te kiezen die het beste voor jou en je manier van aandelen kopen en verkopen geschikt is. Kijk daarom voordat je een broker kiest, eerst goed rond en ga verschillende brokers vergelijken met elkaar.

Financiële kant bij brokers vergelijken
Een factor waarmee je rekening dient te houden bij de keuze van een broker is de financiële kant van de zaak. Hiermee worden de kosten voor zowel iedere handeling bedoeld als het bewaarloon. Iedere keer als je een transactie doet op de aandelenmarkt, betaal je daarvoor transactiekosten aan de bank of broker. Als je veel handelingen doet, lopen de kosten hiervoor dan ook behoorlijk op. Met name banken rekenen hoge transactiekosten, bij de meeste brokers liggen deze beduidend lager. Als je weinig handelingen verricht op de beurs, lopen de kosten hiervoor niet zo hoog op en kun je ook goed voor een bank als tussenpersoon kiezen. In tegenstelling tot de meerderheid van de brokers, rekenen banken ook zogenaamd bewaarloon. Dit zijn de kosten die zij maken voor het bewaren van jouw aandelen op een effectenrekening.

Informatievoorziening
Een andere belangrijke factor bij de keuze van de broker is de manier waarop jij informatie over je aandelen wilt krijgen of over de gang van zaken op de aandelenmarkt. Bij sommige brokers kun je informatie inwinnen via de mail of internet, maar er zijn ook telefonische helpdesks waar ze je verder kunnen helpen. Als jij een bepaalde manier fijner vindt, kies dan voor de broker die dat aanbiedt. Brokers organiseren ook, zowel op internet als in real life, seminars waar je terecht kunt met al je vragen over beleggen en de rol die een broker daarbij kan spelen.

Beleggen in België
Als je in België wilt gaan beleggen, kun je een keuze maken uit veel verschillende banken en individuele brokers. Kijk en vergelijk eerst goed wat jij belangrijk vindt als je gaat beleggen en kies daar de juiste bank of broker bij. Als je er via de informatie die je op internet kunt vinden, niet goed uitkomt, informeer dan ook eens bij verschillende banken en brokers. Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat de mogelijkheden zijn en dan kies jij de broker die het beste bij jouw gedrag op de aandelenmarkt past. Of je nu veel of weinig handelt en graag altijd op de hoogte bent van je aandelen of juist niet, er is altijd wel een persoon te vinden die daarbij past.