kattenkruid

Kattenkruid, ook wel bekend als Nepeta cataria, is een plant die bekend staat om zijn aantrekkingskracht op katten. Het is een lid van de muntfamilie en heeft een kenmerkende geur die veel katten niet kunnen weerstaan. Ontdek waarom kattenkruid zo geliefd is bij jouw harige vriend en hoe je het op een verantwoorde manier kunt aanbieden.

kattenkruid

Waarom kattenkruid zo aantrekkelijk is voor katten

De geur van kattenkruid bevat een stof genaamd nepetalacton, die een aantrekkingskracht heeft op katten. Ongeveer 50-75% van de katten reageert op kattenkruid, waarbij ze zich aangetrokken voelen tot de geur en vaak gevolgd wordt door een periode van spelen, wrijven en rollen. Het is een natuurlijke reactie die wordt veroorzaakt door de invloed van de geur op het kattenspecifieke orgaan, het vomeronasaal orgaan.

Andere kruiden die katten aantrekken

Naast kattenkruid zijn er ook andere kruiden die katten aantrekken, zoals valeriaanwortel en zilverkruid. Elk van deze kruiden heeft zijn eigen unieke geur en effect op katten. Als jouw kat niet reageert op kattenkruid, kun je experimenteren met andere kruiden om te zien welke reactie het veroorzaakt.

Kattenkruid is een onweerstaanbare traktatie voor katten, maar het moet met mate worden gebruikt. Geniet van het speelse gedrag van jouw kat wanneer je hem of haar kattenkruid aanbiedt, en experimenteer eventueel met andere kruiden om de interesses van jouw harige vriend te ontdekken.